Forum www.slubiwesele.eu Strona Główna www.slubiwesele.eu
Forum i portal Ślub i Wesele
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

przepisy
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slubiwesele.eu Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArtemidA




Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:26, 22 Lis 2012    Temat postu:

Widze, że nikt się nie che dzielić swoimi przepisami, to może ja zaczne, podej przepis na ulubione danie mojego męża, tak je polubił, że sam sie nauczył je robic;o)

Makaron sojowy z warzywami
W kuchni azjatyckiej pojawia się niezwykle często i można to danie przygotować w kilkanaście minut Potrzebny będzie do tego makaron sojowy (może być również ryżowy), po Polsku zwany wermiszelem. Jest to ten przejrzysty, bardzo cieniutki makaron, z którym większość z nas nie ma pojęcia co zrobić. Do makaronu dodaję grzyby mung. Można je bez trudu dostać suszone, przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, pokroić w paseczki, podzielić na porcje i zamrozić. Są wtedy pod ręką zawsze wtedy, kiedy mogą się przydać.
Do przyrządzenia potrzebowałam takich składników:
 opakowanie makaronu sojowego (200g)
 2 średnie cebule
 2 średnie marchewki
 grzyby mung (garść pokrojonych w paski)
 świeży lub mrożony groszek (pół garści)
 kiełki fasoli (jeśli masz)
 2 jajka
 mała cukinia
 ~6 łyżek sosu sojowego
 olej do smażenia
Zaczynam od wstawienia wody na makaron i przygotowania warzyw. Cebule kroję w plasterki, marchewkę ścieram na grubej tarce, cukinię kroję w słupki. Wrzucam warzywa na rozgrzaną patelnię i podsmażam na dużym ogniu. Kiedy warzywa są już miękkie wlewam zorbełtane jajka i nie mieszam!!! Pozwalam się jajkom ściąć i wtedy delikatnie mieszam całość, żeby jajko nie pooblepiało warzyw, a było w osobnych kawałeczkach. Jeśli woda na makaron się gotuje to pora ją wyłączyć i włożyć makaron, żeby zmiękł. 3 minuty moczenia z pewnością wystarczą. Odlewam wodę i włączam mały gaz. Do garnka z makaronem dolewam sosu sojowego i drewnianą łopatką “tnę” makaron na krótsze fragmenty. Robi się to po to żeby makaron dał się jeść pałeczkami, a takie długie nitki tego nie ułatwiają Podobno w oryginale tnie się makaron nożyczkami, więc jak kto woli Mieszam dokładnie z sosem ciągle podgrzewając. Jeśli nie cały makaron wchłonął sos to dolej trochę. Jeśli sos zbiera się na dnie garnka, to pokotłuj makaron jeszcze chwilę, na pewno wchłonie. Teraz pozostało już tylko dodać makaron do warzyw i na dużym ogniu wszystko to wymieszać.
Taki makaron można podawać jako dodatek do potraw lub jako danie główne. Jeśli wolisz inne warzywa śmiało! Jak czegoś nie masz to też nic nie szkodzi, to po prostu banalne i pyszne jedzenie. Można dodać drobnych owoców morza oprócz warzyw. Można też z makaronu sojowego zrobić deser, ale to innym razem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Drwal




Dołączył: 24 Lis 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 0:48, 25 Lis 2012    Temat postu:

Ja może specjalistą nie jestem, ale ugotowac czasami cos potrafie to moj najciekawszy repertuar !

Kurczak piwno- cebulowy (miły akcent piwny )

Składniki:

- 2 całe piersi z kurczaka
- opakowanie zupy cebulowej w proszku
- szklanka jasnego piwa
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu
- pieprz, sól

Wykonanie:

Piersi z kurczaka przeciąć na pół a następnie wzdłuż, natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu, posmarować cienko majonezem a następnie obtoczyć w sproszkowanej zupie cebulowej.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego łyżką masła i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C..
Piec 45 min, często obficie skrapiać piwem, od czasu do czasu smarować resztą stopionego masła.
Podawać z surówką, frytkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamelka




Dołączył: 11 Wrz 2012
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3

PostWysłany: Pią 13:20, 11 Sty 2013    Temat postu:

Mniam wszystkie te potrawy muszą być niezwykle smaczne


Reklama!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mal.jesionowska




Dołączył: 29 Lis 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 11:06, 29 Lis 2013    Temat postu:

Polecam pomidory z awokado i rzodkiewką.
Wszystko poszatkowane i zmiażdzone.
+ oczywiście przyprawy Smile
Swietnie zastępuje masło do chleba.

Aha...chleb!
Ja piekę na mące ryżowej i kukurydzianej.


Proszę o usunięcie reklamy, ze stopki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mal.jesionowska




Dołączył: 29 Lis 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 11:07, 29 Lis 2013    Temat postu:

Aha...chleb!
Ja piekę na mące ryżowej i kukurydzianej.

Polecam pomidory z awokado i rzodkiewką.
Wszystko poszatkowane i zmiażdzone.
+ oczywiście przyprawy Smile
Swietnie zastępuje masło do chleba.


Proszę o usunięcie reklamy, ze stopki. Do tego spam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Drameer




Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 11:43, 30 Sty 2014    Temat postu:

Sałatka gyros - składniki:

1 główka kapusty pekińskiej
4 filety z kurczaka
2 cebule
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
przyprawa Gyros
keczup
majonez

Sałatka gyros - sposób przygotowania: Filety podsmażamy na patelni. Gdy już będą lekko zarumienione podsypujemy przyprawą Gyros. Kapustę kroimy (szatkujemy). Ogórki siekamy (ale nie za drobno). Kukurydzę odsączamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Najlepiej jest układać gyros w szklanym naczyniu, by widać było warstwy. Warstwy układamy następująco (od spodu): -mięso -keczup -ogórki -cebula -kukurydza -majonez -keczup -kapusta Wierzchnią warstwę, czyli kapustę, można udekorować majonezem i keczupem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lemonowa




Dołączył: 18 Lut 2014
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:03, 26 Lut 2014    Temat postu:

Mój ulubiony przepis:

sałatka cesarska

1 sałata (najlepiej rzymska)
1 filet z kurczaka
4 kromki pszennego chleba tostowego
parmezan
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
0,5 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko
sól
pieprz
oregano
ew. majonez, anchois, śmietana 30%


ozpoczynamy od przygotowania grzanek. Chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem wyciśniętego ząbka czosnku. Gotowe grzanki powinny być bardzo chrupiące.

Następnie przygotowujemy kurczaka: kroimy go w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą, oregano i smażymy na oliwie.

Przygotujmy teraz sos. Do małej miseczki wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżki musztardy, 1 żółtko, a do tego wyciskamy 2 ząbki czosnku. Sos możemy doprawić według własnego uznania solą, pieprzem lub cukrem.

Na dużym talerzu rozkładamy liście sałaty i polewamy je sosem. Następnie układamy na nich kawałki mięsa, które na koniec posypujemy czosnkowymi grzankami i parmezanem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gasiorek




Dołączył: 22 Sty 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:41, 10 Mar 2014    Temat postu:

Mój przebój to biała kiełbasa pieczona w piwie. Czytałam mnóstwo przepisów i wypracowałam swój,taki najprostszy. Do brytfanki wkładam białą kiełbasę po jednym kawałku na porcję (zależnie od tego ile będę miała gości). wokół układam suszone morele i śliwki, dodaję pokrojoną w plasterki cebulę, zalewam piwem, przykrywam folią aluminiową i do pieca na ok. 40 min. Proste i pychota. Nie ma tylko drygu do przystrajania potrawy na talerzu. Doskonale robi to moja siostra, potem to fotografuje i ostatnio postanowiła szukać konkursów kulinarnych, żeby zgarniać nagrody. Trafiła na portal [link widoczny dla zalogowanych] i ... trzymam za nią kciuki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kosek




Dołączył: 13 Mar 2014
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:58, 13 Mar 2014    Temat postu:

Koktajl musujący z truskawkami.
Składniki:

• truskawki
• schłodzone Prosecco, wino musujące, szampan
• cukier puder

Przygotowanie:

Truskawki i wino schłodzić wcześniej w lodówce. Truskawki zmiksować w pojemniku blendera, dodać mniej więcej tyle samo wina ile otrzymaliśmy musu (lub więcej jeśli chcemy uzyskać bardziej wodnistą konsystencję). Dodać cukier puder do smaku i jeszcze krótko zmiksować do połączenia się składników i lekkiego spienienia koktajlu. Podawać w wysokich kieliszkach. Brzeg kieliszka można udekorować świeżą truskawką

Jako ciekawostkę dodam że truskawka [link widoczny dla zalogowanych] ma więcej witaminy C od cytryny i dodatkowe wartości odżywcze , warto ją jeść. Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kosek dnia Pon 9:38, 17 Mar 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
staropolanka




Dołączył: 30 Lip 2013
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska

PostWysłany: Śro 11:02, 30 Kwi 2014    Temat postu:

Shake bananowo-czekoladowy:
- 2 banany
- serek homogenizowany naturalny (lub waniliowy, jak komu smakuje)
- kakao lub krem czekoladowy

Wszystko miksujemy razem do gładkiej konsystencji i gotowe Smile.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
letnideszcz




Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 480
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:52, 17 Cze 2014    Temat postu:

Nie przychodzi mi teraz na myśl żaden konkretny przepis, aczkolwiek bardzo często korzystam ze strony Kwestia Smaku - jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł mi jakikolwiek przepis stamtąd.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sara.sylwia




Dołączył: 05 Wrz 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 21:16, 05 Wrz 2014    Temat postu:

Najprostsze danie świata, przygotowanie trwa tylko 10 min:

- makaron (może być razowy-zdrowiej)
- puszka tuńczyka
- opakowanie przecieru pomidorowego
- czosnek
- przyprawy
- ser( polecam grana padano)

Makaron gotujemy. Na patelni przygotowujemy sos, łączymy składniki przecier pomidorowy, tuńczyk, czosnek (siekany) i dodajemy przyprawy ( ja dodaję pieprz, sól, bazylię i oregano). Na koniec posypujemy serem. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
letnideszcz




Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 480
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 9:58, 13 Wrz 2014    Temat postu:

Sos tatarski:
Drobno pokrojone marynowane pieczarki, cebula oraz ogórki konserwowe
Majonez i śmietana (w tej samej proporcji)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Koperek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
julita.1985




Dołączył: 23 Kwi 2014
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 10:00, 27 Paź 2014    Temat postu: Pieczone ziemniaki

Jak w temacie. Ostatnio będąc w gościach u mojej Mamy poczułam na klatce schodowej (idąc do Niej) zapach pieczonych ziemniaczków. Nie macie nawet pojęcia jak bardzo ten piękny zapach uderzył moje nozdrza.... Jak szalona pomyślałam sobie, że zjadłabym takie z rozmarynem... Smile. Oczywiście po powrocie do domu od razu złapałam się za komputer i zaczęłam szukać przepisu na takie właśnie ziemniaczki i znalazłam jeden z lepszych [link widoczny dla zalogowanych] . Zapach i smak po prostu bezcenne i szczęśliwa i najedzona rodzina - widok bezcenny. Naprawdę nawet nie sądziłam, że tak bardzo miałam na coś takiego ochotę, dopóki nie poczułam zapachu. I oczywiście po znalezieniu tego przepisu popatrzyłam tez na inne i okazuje się, że są tam bardzo fajne i bardzo ciekawe przepisy. Już na kilka z nich nawet się skusiłam, ale to jest nie do opisania, trzeba samemu spróbować Smile.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
letnideszcz




Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 480
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:52, 28 Paź 2014    Temat postu:

Nowo sprawdzony przepis [link widoczny dla zalogowanych] - polecam, szczególnie jeśli macie zamrożoną dynię - można ją spokojnie wykorzystać i cieszyć się tymi kopytkami przez całą zimę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slubiwesele.eu Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin